02 detsember 2013

Küsimus: Ühistu elektrileping

06.08.2010

Küsimus: 

Küsimus järgmine, kas korteriühistu on äri või koduklient kui ta ostab elektrit tervele majale ja müüb seda edasi korteriomanikele. Probleem tekkis sellest, et soovisime vahetada paketti ja hakata ostma kahetariifse mõõtjaga. Elektrimüüja tegi ettepaneku, et KÜ võtaks üle kogu maja haldamise, seni oli KÜ maksnud koridoride ja keldri elektri eest keldris asuva mõõtja näidu järgi kui koduklient. Nüüd paigutas müüja mõõtja maja peakilpi. 
Olime sellega nõus kuid soovisime hakata arveldama kui ärkliendi ja üle 63A kaitsmega paketi alusel. Täpsemad paketid lehel www.hot.ee/kuvart/. Elektrimüüja väidab, et see pole võimalik sest KÜ on koduklient. Meie sellega ei nõustu ja viitame Elektrituruseaduse §12 - le. Kuna ühistu tegeleb edasimüügiga siis sel juhul ei tarbi me elektrit ainult oma vajadusteks. 
Siis väitis müüja, et seda ei luba Konkurentsiamet.Saatsime ka neile järelpäringu kuid siiani puhkuste tõttu pole veel vastust saanud. 
Hetkel on olukord kus müüja esitab meile arved põhimõttel maja üldmõõtja miinus korterite mõõtjad. Kuna korterid võtavad igaüks eri ajal näidud siis ei ole kuidagi võimalik saada selgust palju tarbib voolu ühistu koridorid ja elekter. Lisaks tahame rakendada soojuspumba. Korterite mõõtjad on taatlemata ja seega ei taha me selle olukorraga leppida. Lisaks kuna 2/3 kortereid on ühetariifsed´ja kuidas on võimalik meile arveldada 2-tariifse eest on arusaamatu.
Hetkel on meil kehtiv leping hoopis keldris asuva mõõtja alusel ja teise mõõtja kohta pole mingeid kokkuleppeid.
Mis saab edasi? Põhiküsimus on ikka milline on juriidiline staatus KÜ-l. Kas elektrimüüjal on õigust seda määrata?


Vastus:

Hea küsija,

Teie küsimusest võib välja lugeda, et esindate korteriühistut ning soovite sõlmida elektri müüjaga Teile arvatavasti soodsamat lepingut. Teie olemasolevale lepingule, mille kohaselt toimub arveldamine mõõturite vahe alusel, ei ole ilma lepingut ennast nägemata kuidagi võimalik hinnangut anda, kuigi esmapilgul tundub see imelik. Nagu Te isegi viitate, ei ole tegemist võrreldavate andmetega, kui mõõturite näite ei võeta üheaegselt.

Edasi sellest, kas korteriühistu on äri- või kodutarbija.
Esmalt tuleb kohe märkida, et korteriühistu, kui ta ostab elektrienergiat ja edastab seda elamu korteritesse, ei muutu elektrienergia müüjaks. Vastavalt korteriühistuseadusele on tegemist sellisel juhul ühistu majandamiskuluga, mille ühistu jagab eeldatavasti korterite mõõturite näitude alusel ühistu liikmete vahel (analoogselt veega- ühistu ostab vett müüvalt firmalt vett maja veemõõtja näidu alusel ning jagab selle siis korterite veemõõtjate näitude alusel laiali).
Teil oleks mõistlik enne järgmisi samme ära oodata ka konkurentsiameti selgitus Teile elektrit müüva ettevõtte hinnapakettide koostamise ning kooskõlastamise kohta. Elektrimüüja seisukoht, et korteriühistu on igal juhul kodutarbija, ei ole küll millegagi põhjendatud. Kui nad sellist seisukohta andes lähtuvadki sellest, et enamasti kasutatakse korterites elektrit kodutarbijana, siis tänasel päeval on tavapärane, et elamutes osad korterid on äripinnad, kus toimub ainult majandustegevus, samuti võidakse kortereid kasutada kodubüroona, kus samuti elektrit kasutatakse majandustegevuseks. Praktiliselt on võimalik olukord, kus korteriühistusse kuuluvad kõik korteriomandid on äripinnad, kus toimub majandustegevus.

Lõpetuseks võib öelda, et Teie probleem saab läbirääkimiste käigus suure tõenäosusega Teile sobiva lahenduse.

Edu soovides.