02 detsember 2013

Küsimus: Kaldteekütte jaotus

13.03.2011

Küsimus: 

Tere,
Probleem elektriga köetava, korteriühistu ühisomandis oleva kaldtee küttekulu jaotusega. 2010.06 võeti KÜ üldkoosolekul vastu otsus, et garaaži kaldteeküttekulud jaotada garaaži kohtade omanike vahel. 53 korteriomandit, osa võttis koosolekust 28 ühistu liiget (osad KÜ liikmed esindatud lihtvolikirjadega)
Otsuse poolt hääletas 26, vastu 1 ja 1 erapooletu. Nendest 0-korrusel parkimiskohtade omanikest oli otsuse poolt 5, 1 vastu ja 1 erapooletu.
Garaaž on 0-korrusel, kinnine, sisse pääseb kaugjuhitava puldiga. Kohti on 16 ja rohkem sinna autosid ei mahu, ilma, et kedagi ära ei blokeeriks. Garaažikohad on ostetud ja on igakordse omaniku ainukasutuses ja valduses, vastavalt notariaalse kasutamise korra kokkuleppele. Elektriarvesti ühendati kaldteeküttele järele 2010 sügisel, lepingulise elektrikäidu firma poolt.
Hetkel on asi antud kohtusse, ühe KÜ liikme poolt, kes soovib otuse tühistamist ja küttekulu tagasi arvestust. Palgatud on kallid juristid, kes ei pidanud asja ette võtma, kui pole kindlad oma võidus.
Koosoleku viis läbi haldusfirma.
Kulude eest tasumise alused ja kord on põhikirjaga korteriomandite reaalosade üldpinna m2 järgi. Iga KÜ liige on kohustatud tasuma üldkoosoleku poolt kinnitatud majandamiskulusid ja sihtotstarbelisi makseid.

Sihtkapital vist ei puutu asjasse. Põhikirjas :Ühistu võib liikmete üldkoosolekul moodustada sihtkapitale.

Kas KÜ liikmete volitusi on võimalik tagandjärele protokollile lisada? Korteriühistu juhatusel puuduvad kaasomandi omavahelise kokkuleppe volitused. 
Kas KÜ üldkoosolekul on võimalik vastu võtta suuremaid viiviseid, kui 0,07%, mis on KÜ juhatuse poolt määratav maksimaalne määr?

Tagasisidet oodates!


Vastus: 


Tuleb asuda seisukohale, et korteriühistu seaduse ja mittetulundusühingute seaduse mõttest tulenevalt ei saa volikirju hiljem protokollile lisada. 

KÜS § 10 ülamärkega 1 sätestab, et üldkoosolekul võib osaleda ja hääletada korteriühistu liige või tema esindaja, kellele on antud lihtkirjalik volikiri. Ka mittetulundusühingute seaduse § 21 lg 5 kohaselt võib üldkoosolekul osaleda ja hääletada mittetulundusühingu liige. Mittetulundusühingu liikme esindaja võib üldkoosolekul osaleda ja hääletada, kui põhikirjaga ei ole ette nähtud teisiti. Esindajale peab olema antud kirjalik volikiri. Esindajate volikirjad või nende ärakirjad lisatakse üldkoosoleku protokollile.

Arvestada tuleb asjaoluga, et korteriühistu üldkoosoleku otsus võetakse vastu hääletamise teel ning üldkoosoleku otsus jõustub selle tegemise ajast, kui üldkoosolek ei otsusta teisiti. Kui pole tõendatud esindajate volitused volikirjade alusel, ei saa lugeda ka esindatavate korteriühistu liikmete hääli.

Kõrgem viivise protsent on lubatud, kui see kehtib kõikide korteriühistu liikmete jaoks ühetaoliselt ja on üldkoosoleku otsusega kehtestatud.