02 detsember 2013

Küsimus: Lodza kinniehitamise surve

09.08.2012

Küsimus: 

Mul on korteriomand kahe tänava ristumiskohal olevas 5-korruselises 15 korteriga majss.Korteriühistu on vastu võtnud otsuse renoveerimistööde teostamiseks vastavalt energia auditile.Koosolekuid on toimunud 3 -esimesel sisulist arutelu ei toimunud ,teise koosoleku otsus on formuleeritud:Alustada renoveermistööde ettevalmistamisega.
Kolmandal üldkoosolekul fikseeriti-juhatusel on renoveerimise projekt tellitud ja otsustati teostada elamu renoveerimine summas....,võtta laenu jne. Üldkoosoleku otsuse viimane punkt on sõnastatud:vastuvõetud otsused teha teatavaks kõigile ühistu liikmetele.Siiani seda tehtud ei ole ja juba on maja tellingutes. Ei ole tutvustatud hinnapakkumisi, kes valis ehitaja jne.Ühistu revidendilt õnnestus teada saada koosoleku protokolli sisu.
Projekt pidi nägema ette akende vahetamist pakettakende vastu ja lodza avade katmist liugklaasidega,kusjuures V tänava poolsete lodzade avad,neid on 10 on ette nähtud katta liugklaasidega (seal varem kinni ehitatud lodzasid pole ) ja T tänava poolsed lodzad, kus on ka minu korteriomand ehitada kinni pakettakendega (varem on 3 juba omanikel kinni ehitatud ).Nüüd olen pandud sundseisu -(lodza on köögiakna taga ,köögiaken ja lodza uks on mul juba varem vahetatud pakettakende vastu) mis muudab köögi topelt pakettakendega pimedaks ja raskesti õhutatavaks ja lodza kinniseks mittekasutatavaks putkaks (aknad käivad lahti sissepoole). Missugused on minu võimalused võitluses normaalsete elamistingimuste ja lodza säilimise eest ? 

Vastus: 

Hea küsija,

Pean kahjuks nentima, et Teie poolt küsimuses antud andmete alusel ei ole võimalik anda ammendavat vastust. Püüan siinkohal välja pakkuda mõned pidepunktid, millele toetudes saaksite edasi tegutseda. Kuid vähegi täpsema vastuse saamiseks peaks tutvuma vähemalt Teie poolt viidatud protokolliga, ühistu põhikirjaga, samuti ehitusprojekti ning võimaliku väljastatud ehitusloaga

Esiteks võib Teie küsimusest aru saada, et Teile on protokoll, kust nähtuvad vastu võetud otsused, edastatud, ning Teie ei saa võimalikus vaidluses tugineda sellele, et teistele ühistu liikmetele ei ole vastavaid dokumente esitatud. Küsimus, kas juhatus täidab üldkoosoleku otsuseid korrektselt, on mõtlemisaine üldkoosolekule- üldkoosolek valib ühistule juhatuse liikmed. Protokolli mitteõigeaegne edastamine võib küll kaasa tuua selle, et edasi lükkub ka võimalik hagide esitamise tähtaeg (üldjuhul on hagi esitamise tähtajaks korteriühistu puhul kolm kuud otsusest teadasaamisest- korteriühistuseaduse § 13 lõike 3 järgi).

Teisena tuleb arvestada seda, et ühistu on majandustegevuses suhteliselt vaba- iga ühistu otsustab ise, milline on tema majandustegevus. Vabadus ei ole muidugi absoluutne- ühistu peab järgima iseend poolt vastu võetud otsustusi ning tavapärasteks peetavaid korteriühistu majandamise reegleid. Üldjuhul peetakse elamu fassaadi renoveerimist tavapäraseks majandustegevuseks, mida otsustatakse ühistu üldkoosolekul lihthäälteenamusega. Möönan, et tööde mahust tulenevalt võib teatud juhtudel tegu olla ka nii oluliste muudatustega, et vajalikuks muutub kaasomanike kokkulepe ehk kõikide omanike nõusolek (korteriomandiseaduse § 16 lõige 1). Käesoleval juhul aga julgen väita, et antud ehitustööd sedavõrd mahukad ei ole, kuid antud seisukoht ei ole kategooriline.

Kolmandaks tasub mainida, et elamu fassaadi muutmine on käsitletav ehitamisena ehitusseaduse § 2 lõike 6 punkti 3 tähenduses. Sama seaduse § 12 lõike 2 kohaselt peab ehitamiseks olema kohaliku omavalitsuse poolt väljastatud ehitusluba või kirjalik nõusolek. Mõlemad dokumendid on haldusaktid ning vaidlustatavad haldusmenetluse seaduses (vaie) või halduskohtumenetluse seadustikus (kaebus) sätestatud korras. Nii näiteks võib kaebust põhjendada muuhulgas asjaoluga, et ehitusloaga lubatud ehitustööd muudavad võimatuks ehitise teatud osade otstarbekohase kasutamise ning et kohaliku omavalitsuse poolt ei ole ehitusloa väljastamisel vastavat asjaolu piisavalt kaalutud. Samuti, et ehitusloa väljaandmise aluseks esitatud ehitusprojekt ei vasta elamu ehitusprojektidele esitatavatele nõuetele. Tegemist mõnede võimalike näidetega, kuid jällegi- konkreetse seisukoha, millised kaitsevahendid on potentsiaalselt realiseeritavad, saab jurist võtta alles peale dokumentidega tutvumist ning vajadusel ka vastavate (ehitus- ja projekteerimisala) erialaspetsialistidega konsulteerimist. Haldusakti vaidlustamisel tuleb silmas pidada, et nii vaide kui kaebuse esitamise tähtaeg on 30 päeva haldusaktist teadasaamisest (või ajast, kui Te oleksite pidanud sellest teada saama- näiteks võib tuua olukorra, kui ehitisele paigaldatakse infotahvel, mis sisaldab ka ehitusloa väljastamise andmeid).

Kokkuvõtvalt saan Teile soovitada mainitud dokumentide kokkukogumist ning kõigi nende alusel analüüsimist, millised on võimalikud võimalused vaidlusteks ning ka selliste vaidluste perspektiivikuse analüüsimist.