02 detsember 2013

Küsimus: Maja remont

23.07.2012

Küsimus: 

Tere,

Meil on olemas korteriühistu, tegemist on 6 korruselise korterhoonega. Probleem seisneb selles, et tegemist on küll uue majaga, ehitatud 2004, kuid tänu ehitusvigadele oleme sunnitud vahetama välja nii fassaadi kui parandama katust. Majaelanikud on üksmeelel ja remont käib, kuid tõrge tuleb 6 korruse elanikult, nimelt on ülemised kaks korterit ühe inimese valduses ja seda katusekorterit ümbritseb terass - kogupinnaga 250m2, mis omakorda on katuseks allolevatele inimestele. Vahetasime ära katuse hüdroisolatsiooni, kuid pealiskatte osas lähevad ülemise korteriomaniku ja majaelanike arvamused lahku. Majaelanikud on nõus panema sinna pealiskatte, kuid mitte nii kalli kui soovib ülemine korteriomanik - ja sellega takistab ta edasisi töid. Kuna keegi peale katusekorteri omaniku ei kasuta olemasolevaid terassipindasid, siis selge et inimesed ei ole nõus sinna suuri summasid investeerima, vaid soovivad seda et katusekate peaks ja ei lekiks.

Küsimus ongi, et millistel alustel ja kuidas saab tööprotsessi kiirendada, et talveks majale katuse korralikult peale saab - kuna see mõjutab kõigi korterite heaolu? Millistele juriidilistele punktidele peaksime tähelepanu osutama läbirääkimistel ülemise korteri omanikuga. Kõik otsused nii laenud ja tehtavate tööde osas on kinnitatud üldkoosolekutel ja on olemas enamusotsused tehtavate tööde osas.



Vastus:

Tere,

Küsimusele, kuidas saab töid kiirendada, on mul kõrvalseisjana väga raske vastata, sest mul puudub kahjuks igasugune ettekujutus korteriomanike omavahelistest suhetest.

Siinkohal paar võimalikku vihjet, mis võiksid Teile abiks olla.

1. Kuna Te ütlesite, et olemas on üldkoosoleku otsused tehtavate tööde kohta, siis saab viidata nendele. Eeldan, et neid ei ole vaidlustatud, mistõttu on sellised otsused vastavalt korteriühistuseaduse § 13 lõikele 4 kohustuslikud kõikidele korteriomanikele. 

2. Viidata võib ka sellele, et tööde tegemise takistamine ühe korteriomaniku poolt võib kaasa tuua kahju tekitamise naabritele (ehk siis alumistele korteriomanikele, kelle jaoks on terrassipõrand katuseks). Seda saaks käsitleda kui õigusvastase kahju tekitamist võlaõigusseaduse § 1043 ning § 1045 lõike 1 punkti 5 mõttes (kahjustatakse terrassi all oleva korteriomaniku omandit-korterit).

3. Küsimus paigaldatavast kattest. Vastavalt korteriomandiseaduse (https://www.riigiteataja.ee/akt/13231543) § 13 lõikest 3 ei pea korteriomanikud kandma tavapärastest korrashoiukuludest suuremaid kulutusi. Seega, kui kate, mida ühistu soovib paigaldada, on sellises kohas optimaalne, siis peavad teised korteriomanikud maksma enda osa selle maksumusest. Kui üks korteriomanik soovib aga saada tavapärasest paremat (ilusamat jms) tulemust, siis tuleb tal endal hüvitada ka hinnavahe, mis sellise tulemuse saavutamiseks vajalik on.

4. Üks lahendus, kui läbirääkimised tulemust ei anna, on muidugi ka pöördumine kohtu poole, tuvastamaks, et korteriomaniku poolt tööde takistamine on õigusvastane. Antud olukorras oleks tõenäoliselt vajalik ka esialgse õiguskaitse- hagi tagamise- taotlemine, et kohus kohustaks korteriomanikku lubama esialgu tööd ära teha, et vältida kahju tekkimist teistele omanikele, ning siis vaidlete edasi, millist kattematerjai tulnuks kasutada.

Viitan siinkohal ühele veidi analoogsele kohtuasjale, kus korteriomanik sarnaselt ei lubanud ühistul korteris üldkoosoleku otsuse alusel töid teostada ja kohus tuvastas, et korteriomanikul oli selline kohustus. Tegu on Tartu Maakohtus alguse saanud kohtuasjaga 2-08-93090. Tartu Ringkonnakohtu lahend https://www.riigiteataja.ee/kohtuteave/maa_ringkonna_kohtulahendid/download.html?fail=2012%5c4%5cHYJYBTCCRPGJCNGMXRJHYRPQRCJCCATQ.pdf&viideFailile=2-08-93090 , Riigikohtu lahend http://www.nc.ee/?id=11&tekst=RK/3-2-1-116-11