02 detsember 2013

Küsimus: Võlgade pärimine

18.05.2009

Küsimus: 

Minu tädi Maali pärandas mulle testamendiga kogu oma vara. Tädi suri 01.08.07. Võtsin pärandi vastu. Inventuuri ei teinud. Siis ilmus välja tädi vend, kes esitas kohtusse nõude testamendi tühisuse tuvastamiseks. Jõudsime kohtumenetluse käigus kokkuleppele ning sõlmisime kompromisslepingu, kus kinnitasime, et meil pole teineteisele vastastikku rohkem pretensioone, tulenevad tädi Maali pärandvarast või testamendist. Pärast kohtuasja lõppemist sain 01.04.08 aga kirja inkassofirmalt, kes teatas, et tädi Maali pärandi hulgas on ka tädi võlg 100000 kr oma vennale. Nimelt olevat tädi enne surma võtnud vennalt laenu. Vend loovutas sellest laenulepingust tuleneva nõude inkassofirmale enne kohtuliku kompromissi sõlmimist. Mina polnud sellest laenust ega laenulepingu loovutamisest teadlik enne kui 01.04.08 vastava kirja sain. Kas pean seda laenulepingut täitma? Millised võiksid olla minu vastuväited inkassofirma nõudele?

Vastus: 


Leiame, et Teie küsimuse lahendamiseks tuleb tõlgendada kompromisslepingut, kuna selles lepiti kokku, et vastastikuseid nõudeid rohkem ei ole. Küsimus on, kas kompromisslepingut saab tõlgendada nii, et tädi vend loobus sisuliselt ka laenulepingust tulenevatest nõuetest. Sellele küsimusele tuleb meie hinnangul vastata jaatavalt. Nimelt pidi tädi vend kompromissi sõlmimise ajal teadma, et Teie mõistate kompromisslepingut just nii, et KÕIK nõuded on lõppenud. VÕS § 29 lg 3 sätestab, et kui üks lepingupool mõistis lepingutingimust teatud tähenduses ja kui teine lepingupool lepingu sõlmimise ajal seda tähendust teadis või pidi teadma, siis tõlgendatakse lepingutingimust selliselt, nagu esimene pool seda mõistis. Siit tulenevalt tuleb tõlgendada kompromisslepingut selliselt, et kõik pärandvarast tulenevad nõuded on lõppenud, sh ka laenulepingust tulenevad nõuded.
Seejuures ei oma tähtsust asjaolu, et laenulepingust tulenevad nõuded olid loovutatud inkassole. Võlgnikku, st Teid sellest loovutusest ei informeeritud. Te ei teadnud, ega pidanudki teadma, et nõue on loovutatud. VÕS § 169 lg 2 sätestab järgmist: kui võlgnik tegi nõude suhtes tehingu (antud juhul kompromisslepingu sõlmimine) või muu toimingu nõude loovutanud võlausaldajaga (st tädi vennaga) ja tehingut või muud toimingut tehes ei teadnud ega pidanudki nõude loovutamisest teadma, loetakse tehing või muu toiming kehtivaks.
Eeltoodust järeldub, et kuna Teie ei teadnud ega pidanudki teadma kompromissi sõlmimise ajal loovutamisest midagi, tuleb kompromiss lugeda kehtivaks ka laenulepingu suhtes. Seetõttu tuleb lugeda laenuleping lõppenuks poolte kokkuleppel ja Te pole kohustatud inkasso nõuet täitma.