02 detsember 2013

Küsimus: Vara pärimine ühe abikaasa surma puhul

27.11.2009

Küsimus: 

Elukaaslane ostis enda nimele maatüki kaasomandina naabriga. Selleks ajaks , kui kaasomand kinnisturaamatus jagati, olime vahepeal abiellunud ja lepingusse andsin ka oma allkirja. Maja ehitasime minu korteri müügist ja pangalaenust. Laen võetud kahepeale, kuid maksab abikaasa.

Meil mõlemal on lapsed eelnevatest abielusest, mehel kolm ja minu kaks , kes elavad ka seni minuga koos. 
Kuidas ja millises osas pärivad seadusjärgselt ühe või teise abikaasa surma puhul järelejäänud abikaasa ja pärija lapsed?
Kas pärija lastel on õigus koheselt nõuda oma pärandosa kättesaamist ja kas elus olev abikaasa on sunnitud nõudmisel kodust välja kolima?

Vastus: 

Tervist,

Pärimisseaduse (PärS) kohaselt on esimese järjekorra seadusjärgseteks pärijateks pärandaja alanejad sugulased, kelle kõrval pärib võrdselt, kuid mitte vähem kui 1/4, ka abikaasa (§-d 13 ja 16). Seega saavad Teie pärijateks olla Teie lapsed + abikaasa (igale ühele 1/3 pärandist) ning Teie abikaasa pärijateks tema 3 last ja Teie (igale ühele 1/4 pärandist).


Kui pärandi on vastu võtnud mitu pärijat (kaaspärijad), kuulub pärandvara neile ühiselt (pärandvara ühisus). Pärandvara ühisusele ja kaaspärijate vahelistele suhetele kohaldatakse kaasomandi sätteid (mis paiknevad asjaõigusseaduses). 
Iga kaaspärija võib nõuda pärandvara jagamist. Pärandvara jagamisel määratakse kindlaks, millised pärandi hulka kuuluvad asjad või nende osad, samuti õigused ja kohustused jäävad igale kaaspärijale. Pärandvara jagatakse pärijate vahel vastavalt nende pärandiosale, lähtudes pärandvara hulka kuuluvate esemete harilikust väärtusest jagamise hetkel. Kaaspärijad jagavad pärandvara kokkuleppel. Vaidluse korral jagab pärandvara pärija nõudel kohus. Pärandvara jagamise kohta võib täpsemalt vaadata PärS §-dest 152-161.

Seega tuleb enne konkreetsete esemete väljanõudmist pärandvara jagada - määrata kindlaks, millised asjad täpselt kellelegi jäävad. See ei tähenda, et mõni kaaspärijatest tohiks teha teisele takistusi pärandvara kasutamisel. Tuleb silmas pidada, et igal kaaspärijal (kaasomanikul) on õigus ühist asja kasutada niivõrd, kui see ei takista teiste kaasomanike kaaskasutust.
Ka ühine kodu kuulub pärandvara hulka ja hakkab pärimisel kuuluma pärijate kaasomandisse. Omaette on küsimus, kui suur osa Teie oleksite õigustatud pärima. See sõltub sellest, kas kaasomandi jagamisel läks kinnistu teie ühisvarasse või mitte. Sellele vastamiseks oleks vaja tutvuda kinnisrusraamatu väljavõttega ja kinnisasja jagamise lepinguga.
Kui kinnistu on teie ühisvara, siis eeldatakse, et ühisvara osad on võrdsed, mistõttu Teie abikaasa surma korral kuulub 1/2 juba nii kui nii Teile ja pärandvarasse kuulub vaid 1/2 kinnistust. Seega iga pärija päriks 1/8 kinnistust. Teile hakkaks kuuluma kokku 5/8 kinnistust.
Kui kinnistu ei ole ühisvara, siis pärite Teie 1/4, nii nagu teisedki. 
Mõlemal juhul hakkab kinnistu kuuluma pärijate kaasomandisse ning selle kasutamise kord tuleb kaasomanikel omavahel kokku leppida. Igal juhul ei ole teistel kaasomanikel õigust nõuda Teie väljakolimist.
Lisaks sätestab PärS § 16 lg 3, et pärandaja abikaasa võib lisaks oma pärandiosale nõuda isikliku kasutusõiguse seadmist kinnisasjale, mis oli abikaasade ühine kodu, eeldusel, et pärandaja abikaasa elujärg pärimise tõttu halveneks.