02 detsember 2013

Küsimus: Testament

22.10.2010

Küsimus: 

Tädi pärandas testamendiga talle kuuluva kaasomandis oleva majaosa(eramaja teine korrus)peale tema surma minule.Testament on tehtud 1995.a.ning tõestatud notariaalselt.Testamendis on kirjas ka maja aadress ( pärna 4-2 ).
1998.a.on kinnisturegistris tehtud märge , kus aadressid pärna 4-2 ja pärna 4-1 on asendatud ühtse aadressiga pärna 4. Kaasomandi omanikeks jätkuvalt tädi ja esimesel korrusel seal ennegi elanud pere.Kinnisturegistri andmete muutmise põhjuseks võis olla kas linnaosa detailplaneering või lihtsalt linna kaartide digitaliseerimine. Naabrid maa mõõtmist ei tellinud.Tädi suri aprillis 2010. Möödunud nädalal pöördusin notari poole uurimaks, kas testament on avanenud ja kas vahepeal ei ole tehtud muudatusi.Notari kinnitusel testamenti muudetud ei ole, kuid samas pole ka testament enam kehtiv, sest sellist aadressi nagu pärna 4- 2 enam kinnisturegistris ei ole ja järelikult ei ole ka minul ainuisikuliselt midagi pärida.


Vastus:


Teie küsimusele täpse vastuse andmine eeldab pärimise dokumentidega tutvumist.

Vastavalt pärimisseaduse § 28-le tuleb testamenti tõlgendada lähtuvalt pärandaja tegelikust tahtest. Sama seaduse paragrahvi 29 järgi piisab testamendis asjade sellisest nimetamisest, mis ei jäta testaatori tahtes kahtlust. Kui asja omadus on muutunud (näiteks korteriomand on kirjeldatud niimoodi, et on võimalik selgeks teha, millisest korteriomandist jutt käib, kuid aja jooksul on korteri aadressi muudetud), aga testaatori tegelikus tahtes kahtlust ei ole, siis ei mõjuta selline muutus testamendi kehtivust.

Kokkuvõtvalt julgen siinkohal väita, et ainult asjaolu, et korterite numbrid on aastate jooksul muutunud, et tohiks mõjutada testamendi ega selle sisu kehtivust. Aga siinkohal märgin veelkord, et täpsema vastuse andmiseks tuleks läbi vaadata kõik pärimise ja testamendiga seotud asjaolud.