02 detsember 2013

Küsimus: Vallasvara pärandamine ja pärandist loobumine

01.02.2011

Küsimus: 

Minu lahutatud abikaasa pärandas notariaalselt tõestatud testamendiga lastele mööbliesemeid, majapidamis- ja tööriistu (loetelu). Nende rahaline väärtus on väike. Kinnisvara oli ta ära kinkinud, muud vara enam polnud. Pärandatud esemed asuvad majapidamises, kus ta enne surma elas. Kuidas lastel on võimalik neid asju kätte saada, kui nad otsustavad pärandi vastu võtta ja kui sealne pere neid vabatahtlikult kätte ei anna? Või ütleb, et neid asju enam ei ole. 
Kuidas on võimalik teada saada, kas testaatori nimel ei ole näiteks SMSlaene, neid võidi tema nimel ja tema teadmata võtta, sest kõik tema pangakaardid, dokumendid ja telefon olid selle pere käes. Pankadele ja telefonifirmadele võlgu ei peaks olema. Andmed pärandi kohta (§121)saadakse ilmselt 3 ootekuu jooksul. Mida tähendab § 126 - kas pärandist loobuja peab ikka tasuma võlgu, ehkki ta pärandit vastu ei võta? 


Vastus: 


Asja ebaseaduslikust valdusest väljanõudmiseks tuleb Eestis pöörduda hagiga kohtusse asjaõigusseaduse §-st 80 tuleva nõudega omandiõiguse tunnustamisele ja asja väljanõudmisele ebaseaduslikust valdusest oma valdusse. Paraku sätestab asjaõigusseaduse § 82 lg 1, et omanik peab vaidluse korral tõendama, et valdaja valdab temale kuuluvat asja.

Pärandi vastu võtnud pärija võib notarile esitada inventuuri nõude. Notar määrab inventuuri tegijaks kohtutäituri. Inventuuri tegijal on õigus saada pärandvara kohta teavet pärijalt, krediidiasutuselt, samuti muult isikult, kelle valduses on pärandvara või kellel on pärandvara kohta andmeid. Inventuuri käigus koostatakse pärandvara nimekiri, kuhu kantakse kõik pärandi avanemise ajal olemasolevad päritavad asjad ning õigused ja kohustused, samuti nende tähistamiseks ning väärtuse kindlakstegemiseks vajalik kirjeldus ja hinnang. Pärandvara nimekiri esitatakse notarile. Inventuuri tegemise kulud hüvitatakse pärandvara arvel. Pärast inventuuri tegemist on pärija vastutus pärandvaraga seotud kohustuste eest piiratud pärandvara väärtusega.

Pärimisseaduse § 126 käsitleb pärandist loobuja enda võlgasid, mida võlausaldajal on õigus nõuda pärandist loobujal õiguse järgi saada olevast pärandiosast.