02 detsember 2013

Küsimus: Pärimisõigus ja vaimupuue

08.06.2011

Küsimus: 

Tere,
Suri isa. Testamenti pole. Isa perekonnaseis lahutaud (eksabikaasa aastaid surnud. Isal on poeg, tütar ja tütretütar. Tütar on raske vaimupuudega erivajadustega hooldekodus (normaalset juttu ei räägi juba aastaid). Kui nüüd isa vara päritakse kahe lapse vahel n.ö. automaatselt, siis kuidas saab vaimupuudega õde sellest loobuda?
Isa tütretütrel, ehk vaimupuudega ema lapsel pärandi vastu huvi pole.


Vastus: 


Perekonnaseaduse § 203 lg 1 sätestab, et kui täisealine ei suuda vaimuhaiguse, nõrgamõistuslikkuse või muu psüühikahäire tõttu kestvalt oma tegudest aru saada või neid juhtida, määrab kohus tema enda, tema vanema, abikaasa või täisealise lapse või valla- või linnavalitsuse avalduse alusel või omal algatusel talle eestkostja.

Teie küsimusest paraku ei selgu, kas isiku teovõimet on kohtu kaudu piiratud, kas talle on määratud eestkostja või mitte. Juhul, kui isikule on kohtu poolt määratud eestkostja, peab eestkostja perekonnaseaduse § 188 lg 1 p 2 alusel eestkostetava nimel pärandist loobumiseks taotlema kohtu eelnevat nõusolekut. Juhul aga kui isikule eestkostjat määratud pole, tuleks kõigepealt taotleda kohtult eestkostja määramist.