02 detsember 2013

Küsimus: Hange

23.10.2009

Küsimus: 

Tere,
Küsimus tähtajalise ja tähtajatu rendilepingu kohta ja nende erinevus ilma mõjuva põhjuseta ülesütlemise kohta.
Osalesime hankel, mille korraldas AS x haigla ja edukalt. Hanke dokumentide üldtingimustes on sõlmitava Lepingu tähtajaks 5(viis aastat). Meile allkirjastamiseks esitatud lepingu projektis on lepingu kehtivuseks hoopis tähtajatu leping, mille võib lõpetada kumbki pooltest 4-kuulise etteteatamisajaga. Eraldi punktis on mõjuva põhjusega ülesütlemine kahe nädalase etteteatamisajaga.
Kas meil on võimalik selles asjas õigust nõuda, et vastvalt hankele sõlmitaks tähtajaline leping, mida meie arust ei saa ilma mõjuva põhjuseta üles öelda? Häirib, et haigla jätab endale õiguse leping nii lihtsalt üles öelda ja hankes ei kajastatud lepingu tähtaega sellisena.

Vastus: 

Tere! 

Kui välja kuulutatud hanke hankedokumentides oli ühe hanke tingimusena välja toodud sõnaselgelt lepingu viie aastane tähtaeg, siis ei ole hankijal sellises hankemenetluse staadiumis kindlasti õigust ühepoolselt muuta välja kuulutatud hanke tingmusi. Teil on täielik õigus nõuda lepingu sõlmimist algsetes hankedokumentides toodud tingimustel! Mis puudutab lepingu ülesütlemist, siis siinkohal tuleb üle vaadata hanke dokumendid ning kui seal ei esine lepingu ülesütlemise korra täpsustusi, siis nõuda ülesütlemistähtaegade osas lähtumist Võlaõigusseadusest.