02 detsember 2013

Küsimus: Ühisvara jagamine lahutusel

30.11.2011

Küsimus: 

Tere. Abiellusime 2002 a, ühiselt sai soetatud eramaa ja maja, auto ja korter, kõik laenudeta. 
paar kuud tagasi kolisime lahku elama, mina (naine) alaealiste lastega jäime poolte nõusolekul eramajja elama, mees kolis korterisse. Nüüd juhul, kui toimub ametlik lahutus, kas majas elav pool (naine lastega) peab rahalist kompensatiooni maksma mehele, kuna maja maksab korterist rohkem? Auto jääb mehele, lapsed ametlikult naise hooldada.
Ja kui naine tahab eramaja ümber lasta üksi teha aed-tara, kas see läheb ka ühisvara hulka, kuigi aia eest maksab naine üksi?
Ja kui naine asutas 2006 a oma OÜ, kas see on ka uue seaduse järgi ühisvara, kuigi mehel ei ole ettevõttega mitte ühtegi sidet?


Vastus: 


Tere,
Poolte kokkuleppel võib asjad alati jagada ja vormistada nii, nagu pooltele endale sobib. Kui mees leiab, et ta ei taha kompensatsiooni (et ta lastele jääks kodu ja naisel oleks lastega parem toime tulla), siis ei keela ega käsi ükski seadus seda teisiti vormistada. Samas juriidiliselt on õigus mehel nõuda tõesti kompensatsiooni, kui temale jääva osa väärtus on väiksem. Eesti seaduste kohaselt vara jagamise puhul ei mängi rolli see, kelle juurde lapsed jäävad. Sh. elatist ei saa tasaarveldada mingi vara jagamise kokkuleppega. Kui maja on hetkel ühisvara, siis maja ümber tehtav aed, muutub kinnisvara osaks ja läheb tõesti ühisvara hulka, ükskõik kumb selle eest maksab.
Kui naine asutas 2006a OÜ ja ei sõlminud asutamisel mehega ühisvara jagamise kokkulepet OÜ osas, siis on tegemist ühisvaraga. Kas mehel oleks õigus nõuda endale OÜ osakuid või kompensatsiooni, otsustab vajaduse (vaidluse) korral kohus.
Kui saate mõistlikule kokkuleppele ühisvara jagamise osas, siis tasuks ka see punkt sisse panna, et OÜ jääb üksnes naise omaks ja mees sellele pretendeerima ei hakka.