02 detsember 2013

Küsimus: Elatisraha täiskasvanud lapsele.

10.08.2011

Küsimus: 

Tere,
Kas täisealisele lapsele, kes käib gümnaasiumis (suvel töötab ise) makstav elatisraha tuleb kanda tingimatta lapsega elava vanema arvele või võib (peab?) selle maksta täisealise lapse arvele?
Kas ülikoolis käivale täisealisele lapsele makstav toetus läheb ka arvesse elatisraha maksmisel (teine laps ka täisealine, käib gümnaasiumis)?

Vastus: 


Tervist,
Paraku ei selgu Teie küsimusest, kas maksate elatist kohtuotsuse alusel või täidate ülalpidamiskohustust vabatahtlikult. Juhul kui maksate elatisraha kohtuotsuse alusel, tuleks vaadata kohtuotsusest, kas kohus on mõistnud elatise välja lapse täisealiseks saamiseni või õpingute lõpetamiseni.

Juhul, kui soovite kohtuotsusega välja mõistetud elatise nõude otse lapsele täita, peaksite selleks sõlmima vastava kokkuleppe lapsega (soovituslikult notariaalse) või pöörduma kohtusse ja taotlema elatise maksmise korra muutmist. Juhul kui aga täidate ülalpidamiskohustust vabatahtlikult, peaksitegi elatise kandma täisealise lapse kui õigustatud isiku arvele.

Ülikoolis käiv laps pole õigustatud isik ülalpidamist saama, kuna perekonnaseaduse § 97 p 2 sätestab, et ülalpidamist on õigustatud saama laps, kes täisealiseks saanuna jätkab põhi- või keskhariduse omandamist põhikoolis, gümnaasiumis või kutseõppeasutuses, kuid mitte kauem kui 21-aastaseks saamiseni.