02 detsember 2013

Küsimus: elatis täiskasvanud lapsele

03.02.2012

Küsimus: 

Tere.
2008a.mõistis Harju Maakohus minult välja elatise minu laste ema kasuks,kuni laste täisealiseks saamiseni.
2008a.sõlmisime minu laste emaga juristi vahendusel"Elatise tasumise lepingu"-ebaregulaarne maksmine,mille maksin ära ühekorraga(leping,kuni laste täisealiseks saamiseni).

Kuna minu laps sai gümnaasiumiõpingute ajal täisealiseks,siis hakkasin talle edasi maksma elatist,igakuiselt.
Nüüd täisealisena (19a)katkestas ta õpingud gümnaasiumis ema loaga 12s klassis ja võttis dokumendid välja 15 dets.2011a.
2012st-12 jaanuarist arvati laps Ametikooli õpilaste nimekirja tagasiulatuvalt,õppima asus ta 9-klassi baasilt.
Kas minul on endiselt kohustus maksta elatist?


Vastus: 


Tere,
Vastavalt Perekonnaseaduse § 97 lg 2 on ülalpidamist saama õigustatud laps, kes täisealiseks saanuna jätkab põhi- või keskhariduse omandamist põhikoolis, gümnaasiumis või kutseõppeasutuses, kuid mitte kauem kui 21-aastaseks saamiseni. Täisealine laps on õigustatud elatist saama ka juhul, kui ta ei ole võimeline ennast ise ülal pidama (nt tervislikel põhjustel vms).

Minu hinnangul ei lähe eelpool kirjeldatud juhus selle sätte alla, kuivõrd õpingutes tekkis vahe ja ta läks täiskasvanuna uude kooli pärast õpingute katkestamist, mitte ei jätkanud hariduse omandamist.

Lisan veel selle, et ülalpidamist saama õigustatud isikute järjestuses asuvad täisealised koolis õppivad lapsed pärast abikaasat, lahutatud abikaasat ja alaealist last.