02 detsember 2013

Küsimus: Vara jagamine

10.03.2012

Küsimus: 

Tere!
Eksabikaasa (lahutatud 3kuud tagasi)andis varade jagamise kohtusse.kuid ka seal ei suuda me leida kompromisslahendust.Meil on 2maja ja suvila,ühel majale on võetud eluasemelaen,suvila ehituseks on võetud meil eluasemelaen sõbraperega kahasse.Veel on mõned maatükid ja mets.Neil kohustused puuduvad.Samas on meil eksabikaasaga suuliselt kokkulepitud võlg sõbra perele(7000eur),mis tekkis meil ühe kinnistu vahendamisel.Kuna sõber ei soovinud sinna paarismaja ehitama,siis me olime nõus temale poole krundi hinnast kinni maksma.Eksabikaasa poolt kompromisslahendused on väga omakasupoolsed ja ma ei ole saanud nende pakkumistega leppida,minupoolsed pakkumised on eksabikaasa samuti tagasi lükanud.Tema väitel,kuuluvad laenukohustuste hulka ka pangalaenu intressid,mis on 57000eur,eksabikaasa üks lahendustest oleks võtta kogu laenu hüpoteek üle.Kuid mina väidan.et laenu intressid tema kohustuste hulka tunduvalt suurendavad ja kui näiteks ta müüb maja 6-e kuu pärast maha,siis ju laenuintressid sellega ei kaasne.Mis tähendaks,ta võidaks laenuintresside näol 57000eur.
Küsimus.Kas laenuintressid kuuluvad ühisvara jagamisel ühisvara hulka?
Küsimus.Mida soovitate ette võtta,kuna meil on laenukohustusi ülemäära palju kogunenud`?
Lõpetasin tööandjaga 3kuud tagasi töösuhte ja olen hetkel töötu,pangast laenuhaldur soovitas varad müügitehingute näol realiseerida,kuna hüpoteeke ei ole tänases situatsioonis võimalik jagada.Mina oleksin sama meelt,et sooviksin kohustuste hulka vähendada vara realiseerimisega,kuid eksabikaasa ei ole sellega nõus,vaid soovib vara jagada.Milline võiks olla kohtupoolne lahend?Kas kohtul on õigus hüpoteeke poolitada või jätab varad osaliselt kaasomandisse(need millel on peal hüpoteek)?

Vastus: 


Tere,
Kohtus on võimalik kummalgi poolel esitada omad argumendid ja peate kindlasti omalt poolt välja tooma põhjused, miks Teie arvates ei ole tulevikus makstavad intressid ühisvara hulgas. Ka minu hinnangul ei ole sellised intressid kohustuste hulgas. Ühisvara jagatakse siiski ühe hetke seisuga ning selle seisuga pannakse ritta nii varad kui kohustused. Kui teil on võimalik vara realiseerida (st et vara hind on suurem kui laenukohustus ja pank ei ole realiseerimise vastu - nagu käesoleval hetkel sageli võib juhtuda), siis on loomulikult põhjendatum vara maha müümine ning kohustuste likvideerimine, kui kohustuste alles jätmine tingimustes, kus Teie abikaasa arvates tema poolt tulevikus makstavad intressid kohustusi järjest suurendavad. See kui üks pool vabatahtlikult laenu üle võtab, siis on tema tulevased kohustused panga ees siiski tema isiklikud kohustused, mitte Teie ühised kohustused.

Kohus saab ühisvara jagada nii, et ühisvara muudetakse kaasomandiks. Hüpoteeke poolitada kohus ei saa - pank ei ole kindlasti nõus, et eraldi hüpoteegid jäävad koormama eraldi kaasomandiosasid, vaid ainult sellega, et hüpoteek koormab tervet kinnisasja (millel võivad olla ka kaasomanikud) ning sellega on seotud mõlemad kaasomandiosad.

Soovitan Teil esitada vastuhagi ühisvara jagamiseks, koos menetlusabi taotlusega (riigilõivust vabastamise või riigilõivu vähendamise osas ning õigusabi saamiseks). Vastasel korral ei saa kohus teha otsust, mida Teie soovite (kui soovite eksabikaasa poolt pakutust erinevat ühisvara jagamise lahendust). Kohus saab vaid eksabikaasa nõude kas rahuldada, osaliselt rahuldada või rahuldamata jätta, aga mitte teha otsust Teie kasuks, kui Te omapoolset hagi pole esitanud.