02 detsember 2013

Küsimus: Juhatuse liikme vastutus

22.05.2009

Küsimus: 

Osaühing on sisuliselt tegevuse lõpetanud juba pool aastat tagasi. Osaühingu ainuosanik lubas juhatuse liikmele suuliselt, et likvideerib ettevõtte ja korraldab kõik sellega seonduva ise ära. Senini ta seda teinud ei ole. Osaühingul vara praktiliselt puudub, kuid on mõned võlad (sh maksuvõlg), mis viiviseid korjavad. Mida peaks antud juhul teadma ja tegema juhatuse liige?

Vastus:


Vastavalt ÄS § 180 lg 51 on osaühingu juhatus kohustatud viivitamata, kuid mitte hiljem kui 20 päeva möödumisel maksejõuetuse ilmnemisest, esitama kohtule osaühingu pankrotiavalduse.

Juhatuse liige peab arvestama, et selle kohustuse rikkumine loetakse juhatuse liikme hoolsuskohustuse rikkumiseks ning võlausaldajatel tekib õigus esitada muu hulgas nõuded ka juhatuse liikme vastu isiklikult. Sellega, et õigeaegselt on esitamata pankrotiavaldus ning võlad suurenevad viiviste tõttu, kahjustatakse ilmselgelt nii äriühingut kui ka kõiki võlausaldajaid.

Lisaks pankrotiavalduse esitamisega viivitamisest tulenevale võimalikule kahjunõudele on juhatuse liige kohustatud hüvitama osaühingule pärast maksejõuetuse ilmnemist osaühingu tehtud maksed, mille tegemine vaadeldavas olukorras ei olnud kooskõlas korraliku ettevõtja hoolsusega. Maksejõuetuse olukorras ühtede võlausaldajate eelistamine teiste ees on keelatud.

Seega eelpoolkirjeldatud olukorras peab juhatuse liige kiiremas korras esitama ise osaühingu pankoriavalduse kohtule.