02 detsember 2013

Küsimus: Ühistut pole, probleem on

11.11.2009

Küsimus: 

Mida teha, kui naaber on esitanud avalduse kohtusse ja süüdistab oma alumise ühetoalise korteri veekahjudes mind, kui tema kohal asuva korteri omanikku. Niinimetatud uputus olevat toimunud pea 9 kuud tagasi, millest mina ei tea midagi. Majavanem on korteris veekahju fikseerinud. Mina ise ei ela selles korteris kuid vähemalt korra päevas on korteris käidud – järelvalve kogu aeg olemas. Seega kui oleks uputus või rike olnud ka minu korteris, siis oleksin sellest teadlik. Oletan, et kui võiski olla see uputus, siis veetoru võis lõhkeda kahe korteri vahelisel alal. Igatahes minu korterisse vett tulnud pole. Mida teha? Majas ühistut pole, vaid majavanem on valitud. Korteriomandeid on 12. Sel juhul oleks nagu see avarii kogu maja probleem? Või kuidas? Lisaks on naaber lasknud teha ühel firmal remondi pakkumise, mis on varasemaga korteri olukorraga võrreldes LUX (vineerpõranda asemel on laminaat jne) Kas kohus võib seda aktsepteerida ja lasta selliselt korteriomanikul naabritelt (ühel või isegi kõigil) naha üle kõrvade tõmmata? Kuidas kaitsta sellise kavala “ärimammi” eest, kes on oma kasuks suutnud tunnistama panna kolm maja elanikku (on lähedalt-kaugelt sugulased). Firmast, kes osutab vee-ja kanalisatsiooni teenust, sain kinnituse, et nimetatud kuul on tõesti kasutatud rohkem vett, kuid see pole ainuke kord. Samapalju vett on kulutatud ka kolm kuud hiljem, kui mina enam ei saanud üldse seda teha, sest alumine naaber lõikas veetoru üldse vahelt ära– nii et olin pool aastat vee tarbimise võimaluseta… Pingsa nõudmise järel taastas ta selle paar kuud tagasi.

Kuidas lahendada probleemi, kus ühistu puudub , aga veepüstak kuulub kogu majale, seega ei ole eraomandis? Ja kust saab infot ; milline osa kuulub eraomandisse, milline ühisomandisse. 

Mida teha?

Vastab:


Andmeid on küsimuses pisut liiga vähe ja situatsiooni õigusliku analüüsi teostamiseks oleks vajalik kindlasti ka sellega seotud dokumentatsiooniga (sh esitatud hagi) tutvuda. Kuid püüan siiski probleemi natuke analüüsida.

Mida teha, kui naaber on esitanud avalduse kohtusse? Kindlasti kohtule vastata tähtaegselt (soovitatav on kasutada juristi abi vastuse koostamisel juhul, kui kostja ise juriidilisi eriteadmisi ei oma). Mida täpselt vastata, see sõltub eelkõige sellest, mida naaber konkreetsel juhul hagiavalduses väidab ja nõuab ning millised tõendid on ta esitanud antud asjas.

Juhul, kui ülemises korteris üldse veeavariid toimunud ei ole ja lõhkenud on korruste vahel seina sees asuv toru, siis sellisel juhul on tõenäoliselt tegemist sellega, et kostja on valitud valesti. Teie küsimusest ei selgu, kuidas on korraldatud maja haldamine (kas korteriomanike ühisusena, kas on palgatud on majahaldur või on valitud maja valitseja, kas valitud on majanõukogu). Kes on see nn majavanem juriidilises mõttes? Kas korteriomanikud ühiselt on torustiku teemat käsitlenud mõnel koosolekul (ja mida on näiteks konkreetne veekahjustusega korteri omanik arvanud sellel teemal)? Kas on otsustatud torustiku vahetus läbi viia millalgi? Kas korterites on veearvestid? Sellest kõigest tuleb lähtuda otsustamaks, kes on vastutav (näiteks hoolsuskohustuse rikkumise tõttu) või kas üldse keegi on süüdi veeavarii tekkimises. Rääkides süüst kahju tekkimisel, tuleb eelnevalt leida see asjaolu (tegu või tegevusetus), millel kellegi vastutus põhineda saab ja lisaks peab see asjaolu olema kahju tekkimisega sellises seoses (põhjuslik seos), et tekkinud kahju on selle asjaolu tagajärg.
Korteriomandiseaduse alusel valitsevad korteriomanikud (sh kahjuhüvitise nõudja) kaasomandi eset ühiselt, kui seaduse või kokkuleppega ei ole ette nähtud teisiti. Ka asjaõigusseaduse alusel kannab kaasomanik vastavalt temale kuuluva osa suurusele ühise asja valdamise ja kasutamisega seotud kahju ja kulutused.

Mis puudutab kahju suurust, siis kahju hüvitamise eesmärgiks on kahjustatud isiku asetamine olukorda, mis on võimalikult lähedane olukorrale, milles ta oleks olnud, kui kahju hüvitamise kohustuse aluseks olevat asjaolu ei oleks esinenud. Milline konkreetne kahjusumma mingil juhul kohtus välja mõistetakse, see sõltub väga palju poolte esitatud tõenditest. Kahjuhüvitise nõudja esitab omad tõendid (näiteks antud juhul see remondi pakkumine) ja teine pool peab esitama omad tõendid selle kohta, et kahju suurus ülepaisutatud, kahjuhüvitise nõudja ei soovi taastada endist olukorda vaid teiste arvelt rikastuda ja konkreetne remondifirma pakkumine on ülemäära kallis ning seda saaks läbi viia ka märkimisväärselt odavamalt. Esitatud tõendeid arvesse võttes langetab kohus otsuse.