02 detsember 2013

Küsimus: Kohtutäituri tasu väljamõistmise otsus

30.10.2011

Küsimus: 

16 a nooruk rikkus tubakaseadust. Otsuse väärteoasjas sain kohtutäituri kirjaga 16euro asemel pean maksma 44 eurot, kuna olen maksmisega hiljaks jäänud .Kuidas saan õigel ajal maksta ,kui otsus ei jõua minuni. Ei saa loogikast aru.

Vastus: 

Austatud küsija!

Infot küsimusele põhjalikuks vastamiseks on paraku vähe. Ma saan küsimusest aru niimoodi, et noorukile määrati väärteomenetluses trahv, mis jäi õigel ajal maksmata.

Alaealisele (16.aastane nooruk seda kehtiva õiguse kohaselt on) koostatakse rikkumise kohta väärteoprotokoll- väärteomenetluse seadustiku (VTMS) § 55 lõige 3 punkt 1 ei võimalda alaealisele koostada rikkumise kohal kiirmenetluse otsust. Protokolli koopia antakse ka alaealisele endale (VTMS § 70 lõige 1), selle peale peab menetleja kirjutama ka info, kust ja alates mis ajast on karistamise otsus kättesaadav (VTMS § 70 lõige 5). Vaadake palun protokolli koopia üle- kas sinna on sellised andmed kantud. Juhul kui on, siis on karistatava isiku enda kohustus väärteotsusele järgi minna. Peale 15 päeva möödumist otsuse kättesaadavaks tegemisest, kui trahv ei ole tasutud, võib saata otsuse täitmiseks kohtutäiturile.

Vastavalt VTMS § 70 lõikele 3*1 peab 16-aastase rikkuja (ehk menetlusaluse isiku) puhul kohtuväline menetleja teavitama väärteoprotokolli koostamisest menetlusaluse isiku valikul viivitamata kas vanemat või muud seadusjärgset esindajat või eestkostjat. Kui seda ei tehtud, võib tegu olla väärteomenetluse reeglite rikkumisega. Samas- karistusotsus tehakse alaealise enda suhtes, seega ei pruugi selline rikkumine omada sellist kaalu, mis tingiks karistusotsuse tühistamise.

Juhul kui Te leiate, et karistusotsus ei ole õige, või kui väärteoprotokolli on jäetud kandmata oluline info, on karistatud isikul võimalus otsus vaidlustada (juhul kui Teie olete tema seaduslik esindaja, saate kaebuse allkirjastada Teie). Kuna asi on juba kohtutäituri menetluses, tuleb Teil tõenäoliselt esitada ka taotlus kaebuse esitamise tähtaja ennistamiseks. Väärteoasjas kaebuse esitamiseks tasuks kindlasti kaaluda ka kaitsja poole pöördumist, kes juristina oskaks kaebust õiguslikust seisukohast põhjendada.