02 detsember 2013

Küsimus: Ligipääsu võimaldamine KÜ liikmetel

11.10.2011

Küsimus: 

Küsimus järgmine - Kuidas peab olema võimaldatud ligipääs maja üldkraanidele nenede sulgemiseks ? Kes vastutab kui ligipääs on takistatud üldkraanile (vesi ja keskküte) ?
Tegemist siis juhtumiga kus kesküttetoru katkemisel tekkis veekahjustus ja korteriühistu elanikud (ka KÜ esimees) ei suutnud kraani sulgeda 2 tunni jooksul, kuna ligipääs selleks oli takistatud. Soojussõlme ees olev ruum välja renditud - Kü puudus ligipääs antud ruumi ja ainuke lahendus oli rentniku leidmine - mis vältas umbes 2 tundi - lisaks kohaletoimetamine taksoga jne. Igasuguse info eest tänulik. 

Vastus: 


Teie küsimusest ei ole kahjuks võimaik välja lugeda, kellena Te küsimuse esitate- kas korteriomanikuna, kelle korter sai keskküttesüsteemi avarii tõttu veekahjustusi, ühistu esindajana (juhatuse liikmena), kes ei pääsenud ligi sulgkraanidele, või hoopis soojasõlme ees oleva ruumi üürnikuna. Püüan vastata mõne lausega neist igale olukorrale.

Esiteks vastus Teile kui korteriomanikule. Eeldades, et avarii toimus kaasomandis olevas toruosas, siis Teie kui kahju kandnud isik saate kaasomandit majandavalt korteriühistult nõuda Teile tekitatu kahju hüvitamist. Tegemist on riskivastutusega, mille puhul kellegi süü küsimus üldjuhul rolli ei mängi (välja arvatud näiteks juhtum, kuis Teie enda tegevus põhjustas Teile kahju- sel juhul vähendatakse Teile makstavat summat, võimalik, et kuni nullini).

Korteriühistu ja ruumi üürniku vahelise võimaliku vaidluse korral tuleb parku lähtuda sellest, milline on sõlmitud üürileping (kas üürnikul on kohustus tagada pidev läbipääs jne). Samas võib olla olukord, kus on tekkinud hädaseisund tsiviilseadustiku üldosa seaduse § 141 mõttes- suurema kahju ärahoidmiseks võib olla õigustatud ka üürnikule kahju tekitamine (näiteks lukkude lõhkumise näol), ja üürnik peab seda taluma. Kuna eeldatavasti tekkis kahju korteriühistust tuleneva asjaolu (ehk siis kaasomandi eseme- keskküttetorustiku- eseme) rikke tõttu, saab üürnik nõuda ühistult talle tekitatud kahjude hüvitamist ühistult. Juhul, kui tekib hädaseisund ning selle tõrjumiseks on vaja tekitad kahju kolmandale isikule, tuleb kindlasti hinnata tekitatavate kahjude proportsioone, samuti seda, et juba ainuüksi võõrasse valdusesse sisenemist on teatud juhtudel võimalik käsitleda kahju tekitamisena. 

Ääremärkusena olgu lisatud, et keldriruumid on kortermajades tavaliselt kaasomandis ning nende väljaüürimine ei ole korteriomandite tavapärane valitsemine, nõudes üldjuhul korteriomanike üksmeelset otsust seda teha.

Teie probleemile kiiret lahendust soovides.